Bereidingstijd: 20 minuten voorbereiden, 30 minuten rusten, 30 minuten bakken

Ingrediënten:

250 gr zelfrijzend bakmeel
150 gr bruine basterdsuiker
150 gr koude ongezouten boter
45 ml melk
15 gr koek en speculaaskruiden
snuf zout
1 tl bakpoeder
Garneeramandelen

300 gr amandelspijs
1 ei


Zeef het bakmeel, koek en speculaaskruiden en bakpoeder boven een kom.
Doe hier de basterdsuiker, zout en melk bij.
Snij de boter in blokjes en kneed deze door het bakmeel heen.
Kneed het tot het een soepel deegbal. Pak deze in huishoudfolie en leg het 30 minuten opzij.

Klop in een kom 1 ei los en meng het met de hand door de amandelspijs.

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden en zet een bakplaat klaar bekleed met bakpapier.

Bestrooi je werkblad en je deegroller met bloem.
Verdeel je deeg in 2 gelijke helften en rol de 1e helft uit tot een rechthoekige plak.
Leg deze plak op de bakplaat.

Pak een glas met warm water en een lepel.
Leg het spijs op het deeg en smeer het uit met de bolle kant van de natte lepel.
Als het wat moeilijker gaat maak je de lepel weer nat.
Laat de randen rondom vrij (0,5 cm), zodat je de zijkanten straks dicht kan maken.

Bestrooi je werkblad en je deegroller weer met bloem en rol de 2e helft ook uit tot een rechthoekige plak.
Leg deze plak boven op de spijs en maak de zijkanten dicht.

Klop 1 ei los met 2 el melk.
Smeer de bovenkant en zijkanten in met dit mengsel.
Verdeel wat amandelen over het deeg en smeer het weer in met het ei/melk mengsel.

Zet de speculaas 30 minuten in de oven.

Laat de gevulde speculaas afkoelen voor het serveren.

Eet smakelijk!