Bereidingstijd: 35 minuten voorbereiden, 15 minuten rusten, 55 minuten bakken
Ingrediënten:
Deeg
300 gr bloem
100 gr witte basterdsuiker
175 gr ongezouten boter in blokjes gesneden
1 ei
1 zakje vanillesuiker
citroenrasp
Vulling
60 gr ongezouten boter (op kamer temperatuur)
100 gr kristalsuiker
130 gr bloem
¼ tl zout
½ tl bakpoeder
¼ tl baking soda
1 ei
1 tl vanille extract
125 gr zure room
3 appels
kaneel
citroen
Kruimel
230 gr bloem
90 gr bruine suiker
50 gr kristal suiker
120 gr ongezouten boter
½ tl zout
1 tl kaneel
¼ tl nootmuskaat
½ tl vanille extract
Ik heb voor deze taart een vlaaivorm van 28 cm gebruikt, maar je kan ook een normale springvorm van 26 cm gebruiken.
Vet de vorm in met boter en bestrooi het met een beetje bloem. Zo komt de taart na het bakken makkelijker uit de vorm.
Deeg:
Kneed het deeg met de hand of in de keukenmachine met een deeghaak.
Meng in een kom de bloem, suiker, citroenrasp en de helft van de boter.
Klop het ei los en voeg deze toe samen met de rest van de boter.
Leg het deeg 15 minuten in de koelkast en ga verder met de vulling.
Vulling:
Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Klop de boter samen met de suiker in een mixer.
Voeg het ei toe en als deze volledig gemengd is kan de vanille en zure room erbij.
Meng in een andere kom de bloem, bakingsoda en zout en doe dit bij het botermengsel.
Zet het tot gebruik opzij.
Schil de appel en snijd deze in plakjes en strooi hierover kaneel en citroensap naar smaak.
Kruimel:
Smelt de boter in een pannetje.
Doe in een kom de bloem, bruine suiker, kristalsuiker, kaneel, nootmuskaat en zout.
Voeg de gesmolten boter en vanille toe. Met dit met een spatel tot er grove kruimels ontstaan.
Samenstellen:
Verwarm nu de oven voor op 175 graden.
Strooi wat bloem over je werkblad en de deegroller.
Haal het deeg uit de koelkast en rol deze met de deegroller tot een grote plak. Maak de plak groter dan de taartvorm.
Leg het deeg in de vorm. Maak een lepel nat met warm water en verdeel het deeg gelijk matig over de vorm.
Verdeel wat paneermeel over het deeg, zodat het deeg niet te nat wordt door de appels.
Prik met een vork gaten in het deeg.
Verdeel de appels over het deeg en giet hierover heen de vulling.
Maak de taart dicht door de kruimel eroverheen te strooien.
Zet de taart voor 55 minuten in de oven en je hebt een overheerlijke taart om uit te delen.
Eet smakelijk!
Geef een reactie