Bereidingstijd: 20 minuten voorbereiden, 130 minuten rusten, 40 minuten bakken

Ingrediënten:

200 ml lauwe halfvolle melk
7 gr gist
500 gr bloem
100 gr ongezouten boter
snuf zout
50 gr suiker
1 tl kaneelpoeder
1 sinaasappelrasp
100 gr rozijnen
100 gr krenten
95 gr amandelen
1 ei
250 gr amandelspijs


Meng met een deeghaak de bloem, suiker, gist, kaneel, zout, water en melk.
Zodra het er als een deeg uit ziet kneed je de boter blokjes erdoor. Dit kan met de deeghaak of met de hand.

Vet een kom in met zonnebloemolie.
Maak een bal van het deeg en leg deze in de ingevette kom met een theedoek erop.
Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek.

Haal het gerezen deeg uit de kom en kneed de amandelen, krenten, rozijnen en sinaasappelrasp erdoor.
Maak weer aan bal deeg, leg dit in de kom en laat 10 minuten rusten met de theedoek erover.

Kneed de spijs met het ei en maak er een rol van.

Bestrooi je werkblad en de deegroller met bloem.
Rol het deeg uit tot een ovale plak.

Leg de rol spijs in het midden van het deeg. Vouw de helft van het deeg over de spijs en daarover weer de andere helft.
Strijk het deeg een beetje glad  zodat de rand van de 2 plakken niet te zien is.

Leg de stol op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Leg de theedoek erover en laat het deeg weer 1 uur rijzen op een warme plek.

Verwarm de oven voor op 180 graden en zet de stol 25 minuten in de oven.
Verlaag na 25 minuten de oven naar 160 graden en bak de stol nog 15 minuten.

Haal de stol uit de oven en laat het iets afkoelen.

Als de stol is afgekoeld smelt ongeveer 20 gram ongezouten boter in een pan en smeer de stol ermee in.
Strooi er dan de poedersuiker over. Op deze manier blijft de poedersuiker goed plakken.

Bewaar de stol in een luchtdichte bak zodat deze lang goed blijft.

Eet smakelijk!