Ingrediënten
Soezendeeg:
Boter 80 gram in blokjes
Bloem 110 gr gezeefd
Eieren 3
Water 225 ml
Zout
Vulling:
Slagroom 250 ml
Poedersuiker 1 eetlepel
Vanillestokje 1 (het merg)
Volle kwark 150 ml (dit kan je naar keus toevoegen)
Glazuur:
Poedersuiker 200gr
Citroensap 2 eetlepels
Water
Oranje kleurstof


Deze soesjes heb ik gemaakt voor Koningsdag.
Een leuk recept waar je makkelijk in kan variëren met vulling en glazuur.
Soesjesdeeg
Doe de boter met een snufje zout en het water in een steelpan. Zet de pan op een middelhoog vuur en breng het water aan de kook.
Zodra de vloeistof kookt voeg je alle bloem toe en haal je de pan van het vuur.
Roer met een houten lepel alles tot een samenhangend deeg.
Zodra het loslaat van de wand van de pan strijk je het deeg op een bord en laat je het afkoelen maar nog wel zo dat het deeg warm is.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden en maak de vulling.
Vulling
Klop met een mixer de slagroom met de poedersuiker en het vanillemerg stijf.
Zet de vulling in de koelkast tot je het nodig hebt.
Soezendeeg
Zet een bakplaat klaar met bakpapier.
Klop het ei los met een garde
Als het deeg iets is afgekoeld doe je het weer terug in de steelpan.
Waarschijnlijk heb je niet alle ei nodig. Klop het daarom geleidelijk met een houten lepel door het deeg totdat het een dik soezendeeg wordt.
Het ziet er in het begin raar uit maar als je blijft roeren dan wordt het vanzelf een soezendeeg.
Schep het deeg in een spuitzak met een gladde spuitmond of gebruik een theelepel en schep bergjes beslag ter grote van een walnoot op de bakplaat.
Zorg dat er genoeg ruimte tussen de bergjes beslag zit.
Bak de soesjes in 20-25 minuten goudbruin.
Glazuur
Voor het glazuur zeef je 200 gram poedersuiker. Meng daarbij de citroensap en begin met 2 eetlepels water tot het een mooi dik en glad papje is. Het kan zijn dat je een beetje meer water nodig hebt. Zodra het glad is meng je de kleurstof er doorheen.
Soesjes
Neem de soesjes uit de oven en prik onderop een gaatje met een satestokje, zodat de stoom kan ontsnappen.
Zet de soesjes nog 5 minuten terug in de warme oven en laat ze daarna op een rooster afkoelen.
Doe de vulling in een spuitzak met een klein spuitmondje.
Spuit de slagroom via het kleine gaatje in de afgekoelde soesjes. Heb je geen spuitzak dan maak je het gaatje iets groter en schep je de slagroom er voorzichtig in.
Pak het glazuur en doop de soesjes erin. Bedek sowieso het gaatje ermee, zodat je deze niet meer ziet.
Leg de geglazuurde soesjes op een bordje of een rooster totdat het glazuur hard is geworden.
Smullen maar!


Geef een reactie