Ingrediënten (voor 4 personen)
400 gr risotto rijst
1000 ml gekookt water
100 gr parmezaanse kaas
100 gr ongezouten boter
80 ml witte wijn
4 tenen knoflook
1 rode peper
1 ui
Olijfolie
Zeezout en zwarte peper
Champignons
200 gr shitake champignons
150 gr witte champignons
50 gr ongezouten boter
2 sinaasappels
Olijfolie
Zeezout en zwarte peper
2 el ongezouten geroosterde hazelnoten
1 el peterselie


Risotto staat bekend als een lastig te maken gerecht. Des te meer een reden voor me om het te proberen.
Als het lukt kan je er zo van genieten. Succes!
Verhit olijfolie en 20 gram boter in een grote koekenpan (waar een deksel op kan) op laag vuur.
Als de boter schuimt, fruit je de uit en laat het ongeveer 5 minuten staan totdat het zacht is maar niet verkleurd.
Voeg de knoflook en de rode peper toe en bak het kort mee. Hierna kan het water, de wijn en de rijst erbij.
Doe de deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat de rijst 10-12 minuten staan en roer het regelmatig.
Ondertussen kan je de champignons maken, maar blijf op de rijst letten.
Verhit olie en boter in een koekenpan op hoog vuur. Als de boter schuimt kunnen de champignons in de pan.
Bak ze tot ze gaar zijn en rasp wat van de schil van de sinaasappel erover.
Zet het vuur laag en laat de champignons bakken totdat de eigen sappen zijn verdampt.
Breng op smaak met zeezout en versgemalen peper.
Kijk na 10 minuten naar de rijst. Deze is gaar als er nog een kleine bite in zit.
Als dit niet zo is voeg dan 40-50 ml gekookt water toe. Roer de rijst tot alle vocht is opgenomen en probeer het nog een keer.
Als de rijst klaar is haal je de pan van het vuur. Roer eerst ongeveer 10 gram boter en en een handje parmezaanse kaas door de rijst.
Doe daarna de rest van de boter en kaas erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Blijf proeven tot de smaak naar je zin is.
Doe de risotto in een diep bord en leg daar bovenop de champignons. Garneer met hazelnoten, rasp van de sinaasappel en peterselie.
Eet smakelijk!
Geef een reactie