Bereidingstijd: 30 minuten voorbereiden, 60 minuten rusten, 60 minuten bakken
Ingrediënten
300 gr bloem
200 gr ongezouten boter
100 gr witte basterdsuiker
2 eieren
snufje zout
2 el koek-en speculaaskruiden
350 gram goudrenetten
½ citroen
paneermeel
amandelspijs
35 gr kaneelsuiker (of kristalsuiker)
amandelschaafsel
24 cm taartvorm
Zeef de bloem en voeg hier aan toe de zout, koek-en speculaaskruiden en basterdsuiker.
Snij de boter in blokjes en klop 1 ei los. Meng beide ingrediënten door het bloem mengsel.
Kneed het deeg met de hand of met een deeghaak.
Maak er een samenhangend deeg van. Verpak het deeg in huishoudfolie en leg het minimaal 1 uur in de koelkast. Een nacht is nog beter, want dan worden de kruiden goed opgenomen in het deeg.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vet de taartvorm in en bedek het met bakpapier.
Klop het andere ei los.
Meng de spijs met de helft van het losgeklopte ei. Bewaar de andere helft om de taart straks te bestrijken.
Pak alvast een glas met warm water en zet daar een lepel in.
Strooi wat bloem op het werkblad. Haal het deeg uit de koelkast en rol 2/3 van het deeg uit tot een grote plak. Maak deze groter dan de vorm.
Leg de plak in de vorm en verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem en de zijkant. Gebruik hierbij de bolle kant van de natte lepel.
Strooi wat paneermeel over de bodem. Smeer de spijs uit over de bodem en verdeel dit net als het deeg met de bolle kant van de lepel.
Schil de appels en snij ze in plakjes. Strooi de suiker over de appels en pers de helft van de citroen erover uit.
Verdeel de appels over de bodem.
Strooi weer wat bloem op het werkblad en rol de rest van het deeg uit. Snij er plakken uit van ongeveer 1 cm breed. Leg de plakken kruislings over elkaar.
Sprenkel er amandelschaafsel over en bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei.
Zet de taart 60 minuten in de oven.
Eet smakelijk!
Geef een reactie