Bereidingstijd: 30 minuten voorbereiding – 45 minuten bakken
Ingrediënten (4 personen)
4 mini springvormen
Cake
150 gr ongezouten boter
150 gr suiker
1 vanille stokje (ontdaan van de zaadjes, bewaar de zaadjes voor de custard)
2 eieren
150 gr zelfrijzend bakmeel
85 ml volle melk
Karamel
60 gr suiker
50 gr ongezouten boter
85 ml room
85ml honing
1 vanille stokje (ontdaan van de zaadjes)
4 vijgen
Vanille custard
1 cup volle melk
60 ml room
1 vanille stokje (geschraapt inclusief de bewaarde zaadjes)
1 ei
60 gr suiker
1 tl bloem
2 tl honing
250 ml slagroom
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de kleine springvormen in en bedek met bakpapier
Cake
Voor de cake meng je de boter, suiker en vanille tot het bleek is. Voeg de eieren per keer toe tot alles is gemengd.
Als laatst voeg je geleidelijk de bloem en melk toe.
Zet het beslag even opzij.
Karamel
Voor de karamel pak je een steelpan. Hierin gaan alle karamel ingrediënten behalve de vijgen.
Zet het vuur medium hoog tot de suiker gesmolten is. Breng het aan de kook en zorg dat het mengsel goudbruin is.
Let er goed op, want het kan snel verbranden.
Als de karamel klaar is haal je het vanille stokje uit de pan en giet de karamel in de vormpjes.
Snij de vijgen in 4 delen en leg ze in de cakevorm met de top van de vijgen naar het midden toe.
Giet hierover het cakebeslag tot de vijgen net onder zijn.
Zet de cakejes 45 minuten in de oven.
Custerd
Voor de custard giet je de melk, room en vanille in een pan en verwarm je het tot het net aan de kook gaat.
Ondertussen klop je in een kom de eieren met de suiker. Voeg geleidelijk het warme mengsel toe aan de suiker.
Mix de bloem met een eetlepel melk tot het een soort pasta wordt.
Doe dit weer bij het warme mengsel en roer het met elkaar.
Giet de custard in een schone pan en zet het op een laag vuur tot het een dikkere substantie wordt.
Dit duurt ongeveer 5-10 minuten. Als de custard blijft plakken aan de achterkant van een lepel roer je de honing erdoor en haal je de pan van het vuur.
Giet de custard in de schaaltjes die je wilt gebruiken en dek het af met huishoudfolie
Klop de slagroom tot deze stijf is.
Als de cake klaar is laat je het een beetje afkoelen en haal je het uit de vormpjes.
Serveer de cake warm met de vanille custard en slagroom.
Eet smakelijk!
bron: masterchef australie
Geef een reactie